MCQ on Influence of Heredity and Environment B.ED Notes 9 

  1. Heredity is a term that denotes the process through which
  1. physical characteristics are being transmitted to the children from their parents at the time of their conception
  2. mental characteristics are being transmitted to the children from their parents at the time of their conception
  3. both a & b
  4. None of the above

Answer: c (3)

2. In heredity, children inherit all the ancestral traits which were passed on by

  1. their parents through the reproduction process
  2. passed on by the society
  3. passed on by environmental processes
  4. None of the above

Answer: a (1)

3. The traits that came from heredity

  1. can be changed
  2. cannot be changed
  3. is no fixed
  4. is temporary

Answer: b (2)

4. The broad concept of heredity includes:

  1. the process which brings the mental and behavioral traits of a parent to the child
  2. the sum total of inborn individual traits
  3. includes the intellect level, IQ level, temperament, compassion, tidiness, and more
  4. All of the above

Answer: d (4)

5. Heredity is the transmission of traits from parents to offspring.” Who gave this definition of heredity?

  1. Gisbert
  2. Woodworth
  3. Ruth Benedict
  4. Douglas and Holland

Answer: c (3)

6. “One’s heredity consists of all the structures, physical characteristics, functions or capacities derived from parents, other ancestors or species.” Who gave this definition of heredity?

  1. Gisbert
  2. Woodworth
  3. Ruth Benedict
  4. Douglas and Holland

Answer: d (4)

7. Heredity refers to

  1. the transmission by the parents to their offspring of certain characteristics, biological or psychological
  2. the transmission of traits from parents to offspring
  3. the totality of biologically transmitted factors that influence the structure of the body
  4. All of the above

Answer: d (4)

8. One’s heredity consists of

  1. all the structures derived from parents, other ancestors, or species
  2. physical characteristics derived from parents, other ancestors or species
  3. functions or capacities derived from parents, other ancestors or species
  4. All of the above

Answer: d (4)

9. Heredity is a process that

  1. only transmits behavioral traits of a parent
  2. only transmits mental traits of a parent
  3. transmits both mental and behavioral traits of a parent
  4. none of the above

Answer: d (4)

10. Heredity covers all the factors that were present in the individual

  1. at birth
  2. the time of conception about nine months before birth
  3. Both a & b
  4. none of the above

Answer: b (2)