MCQ on Growth and Development and Individual Differences in Education B.ED 5

  1. Cultures and tradition:
  1. determine the attitude of an individual
  2. influence the way of thinking of an individual
  3. does not influence the development of an individual
  4. Both a & b

Answer: d (4)

2. Due to the unemployment and lack of financial assistance

  1. an individual can feel a lack of confidence while building a social relationship in society a
  2. an individual can feel confident while building a social relationship in society a
  3. an individual may not feel any impact
  4. an individual can have a high self-esteem

Answer: a (1)

Reason: Due to the unemployment and lack of financial assistance an individual can feel a lack of confidence while building a social relationship in society as the social status is determined by the amount of money a person possesses.

3. The amount of pollution in the area in which people reside

  1. does not affect the child’s development
  2. has effects on the physical and mental health of the child
  3. does not lead to any harmful impact
  4. does not cause any hindrance to the development

Answer: b (2)

4. Which of the following statements is true:

  1. Some areas that are relatively hot or cold can also affect an individual’s mood to be indulged in activities
  2. The geographic location of the area also put an impact on the growth and development
  3. Both a & b
  4. None of the above

Answer: c (3)

5. The process of development

  1. is continuous as this process goes till a lifetime
  2. is not continuous
  3. does not take place over a lifetime
  4. is limited

Answer: a (1)

6. The principle of individual difference denotes that every individual

  1. does not have similarities in the context of growth and development
  2. has a different level of thinking due to social, psychological, physical, environmental, and financial factors
  3. Both a & b
  4. None of the above

Answer: c (3)

7. Which of the following statements is true:

  1. Individual differences vary according to the stages of development
  2. Individual differences do not vary according to the stages of development

Answer: a (1)

8. The principle of Uniform Pattern

  1. refers to the pattern in which the growth and development take place is universal
  2. refers to the pattern in which the growth and development take place in a fixed pattern
  3. refers to the pattern in which the growth and development has various individual differences
  4. All of the above

Answer: d (4)

9. The principle of overall development means

  1. the complete development of a human being from every perspective
  2. only the complete mental development
  3. only the complete physical development
  4. only the complete emotional development

Answer: a (1)

10. The factors contributing to the development of a body

  1. are interrelated
  2. are not interconnected
  3. are not interrelated
  4. do not depend on one another

Answer: a (1)