1. “The changes that occur in any physical aspect are known as growth.” Who stated this definition of growth?
  1. Webster’s Dictionary
  2. E.B. Hurlock
  3. H.V. Meredith
  4. L.K. Frank

Answer: d (4)

2. Which of the following statements is true:

  1. Growth is qualitative
  2. Growth is quantitative
  3. Both

Answer: b (2)

Reason: Growth is quantitative because it can be measured.

3. Which of the following is true:

  1. Growth can be perceived through the eyes and senses
  2. Growth does not take place in a continuous manner
  3. Growth takes place till the limited period
  4. All of the above

Answer: d (4)

4. Which of the following is true:

  1. The growth rate is faster in the initial years than in the later stages
  2. The growth rate is slower in the initial years than in the later stages.

Answer: a (1)

5. Growth rate is affected by:

  1. Heredity
  2. Environment
  3. Social relationship
  4. All of the above

Answer: d (4)

6. Which of the following is true?

  1. Development goes from general to specific
  2. Development is a life-long process so it is continuous in nature
  3. Development is an umbrella term
  4. All of the above

Answer: d (4)

7. Which of the following is true:

  1. The process of development is interrelated to many factors
  2. The process of development is limited to a single factor

Answer: a (1)

Reason: The process of development is related to various factors such as mental, social, physical, and psychological factors.

8. Which of the following is true?

  1. Development goes from concrete to abstract
  2. Development goes from general to specific
  3. Both

Answer: c (3)

9. Which of the following is true:

  1. Growth is concerned with height, weight, mass, color, and size
  2. Development is concerned with mental, social, physical, and psychological changes
  3. Both

Answer: c (3)

10. Growth can be:

  1. Perceived through senses
  2. Cannot be perceived through the senses.

Answer: a (1)