MCQ on Growth and Development 3

  1. Which of the following statements is true:
  1. Growth denotes only physical aspects
  2. Development denotes every aspect of change
  3. Both a & b
  4. None

Answer: c (3)

2. Growth has a

  1. has a general pattern for every person
  2. does not have a general pattern
  3. is continuous
  4. None

Answer: a (1)

3. Development is

  1. gender-biased
  2. is not gender-biased
  3. not continuous
  4. None

Answer: b (2)

4. Which of the following statements is true:

  1. Women have a faster growth rate than men
  2. Growth is not continuous
  3. Health and food nutrition affect mental growth
  4. All of the above

Answer:  d (4)

5. Development is

  1. an umbrella term
  2. includes growth
  3. Both a & b
  4. does not include growth

Answer: c (3)

6. Which of the following statements is true:

  1. Development does not have a definite pattern
  2. Development is not gender-biased
  3. Development is continuous
  4. All of the above

Answer: d (4)

7. Motivation is a factor that can

  1. impact the growth and development of a child
  2. be self-driven or can be from an outer source
  3. Both a &  b
  4. None of the above

Answer: c (3)

8. Lack of confidence

  1. can lead individuals to resist building social relationships
  2. can lead individuals to build social relations with others
  3. can lead to no impact on mental development
  4. does not affect the growth and development of a child

Answer: a (1)

9. A child’s growth and development can get adversely affected by:

  1. the conflicts that occurred at home
  2. bullying at school
  3. other social conflicts in society
  4. All of the above

Answer: d (4)

10. The relationship a child holds with his or her parents:

  1. builds the foundation of psychological strength
  2. makes a child feel mentally confident to take any decision
  3. determines the psychological growth and development
  4. All of the above

Answer: d (4)