MCQ on Growth and Development 4

  1. The physique, body structure, height, and aesthetic appearance:
  1. build an individual’s personality
  2. are biological factors
  3. Both a & b
  4. None of the above

Answer: c (3)

2. Due to biological factors, a child may

  1. experience different kinds of growth as well as development
  2. not experience different kinds of growth as well as development
  3. Both a & b
  4. None of the above

Answer: a (1)

3. Which of the following statements is true:

  1. Gender is a factor that determines a child’s growth as well as development
  2. Gender does not determine child’s growth and development
  3. None of the above

Answer: a (1)

Reason: It has been analyzed that girls grow faster than male children. Hence, the gender factor also determines a child’s growth as well as development

4. A child’s behavior is determined by the functioning of the nervous system which includes:

  1. way of thinking
  2. making decisions
  3. judgment level and understanding
  4. All of the above

Answer: b (2)

5. Which of the following is true:

  1. Coloration affects building a person’s personality
  2. A person may feel underconfident due to coloration
  3. Both a & b
  4. None of the above

Answer: c (3)

Reason: The fair-skinned may feel confident as society considers it to be aesthetically beautiful rather than dark-skinned.

6. The height and weight factor

  1. does not impact a person’s personality development
  2. impacts a person’s personality development
  3. does not determine the personality of an individual
  4. is not concerned with personal development

Answer: b (2)

Reason: The height and weight factor also play an important role in determining a person’s personality development. Such as, a person who is overweight can be bullied by schoolmates with various names which can develop a feeling of embarrassment. Similarly, a tall or short heightened person may experience the same emotions.

7. The disabilities and physical defects may:

  1. lead to the development of inferiority complex
  2. does not hinder strong personality development
  3. does not impact personal development
  4. does not lead to the development of inferiority complex

Answer: a (1)

8. If a child’s parent puts a certain pressure on the child for their career option

  1. it does not affect the child’s feelings in any way
  2. it motivates the child to take the career option
  3. it may make the child feel judged and criticized by the life decisions
  4. None of the above

Answer: c (3)

9. Which of the following statements is true:

  1. The teacher plays the role of an ideal as well as a parent for the student
  2. A teacher can make a student feel confident about the mannerism in the school
  3. Both a & b
  4. None of the above

Answer: c (3)

10. A child builds his or her belief

  1. tradition to which he or she belongs
  2. culture to which he or she belongs
  3. society in which he or she resides
  4. All of the above

Answer: d (4)